Nejčastější otázky
1. Jak poznám kvalitní půdu?
Na tuto otázku se nedá odpovědět tak jednoduše. Půdu hodnotíme dle několika kritérií. Hodnotit budeme její fyzikální i chemické vlastnosti, které ovlivňují její úrodnost i činnost biotické složky. Je lepší udělat několik domácích testů a půdu případně upravit vhodným způsobem, ale i nadále ji zúrodňovat nebo udržovat dostatečně úrodnou.
2. Jak často mám hnojit svoje zeleniny?
Obecně se doporučuje zeleniny hnojit 1x za 14 dní, někdy i 1x týdně. Pokud hnojíte pomocí jíchy, můžete i 1x týdně více naředěným zákvasem. Doporučovala bych častější přihnojení v zálivce především pro vysychavé půdy a půdy, které hůře drží vodu a živiny, obzvláště pro plodovou zeleninu. Základem je, aby měly rostliny i dostatek vody mezi hnojením a abychom nepřehnojili. Potom jsou rostliny náchylné k napadení chorobami i škůdci a mohou být křehčí a rychleji podlehnout abiotickým vlivům - vítr, silný déšť, který může rostliny poničit, vysoké teploty, ostré sluneční záření apod.
3. S jakou zeleninou by měl začátečník začít?
V případě přímého výsevu jsou to ředkvičky, saláty a hrášek. Doporučuji výsevy do vyklíčení přikrýt bílou netkanou textilií a udržovat vlhkou zeminu. Pro předpěstování bych volila rajčata, která bych jako začátečník vysela nejdříve v druhé polovině března, ideální datum je den jarní rovnodennosti, která se pohybuje od 19. do 22. 3. (V roce 2026 to bude pátek 20. března.) Od tohoto dne je den delší jak noc a sazenice budou mít dostatek světla.

